Η «εκδρομή» μας στην τέχνη και το πνεύμα του ερασιτεχνικού θεάτρου συνεχίζεται φτάνοντας αισίως στοv 6ο της «σταθμό»! Το φετινό φεστιβάλ γιορτάζει την ίδια του την αντοχή μέσα από τις τόσες αντιξοότητες των τελευταίων χρόνων, αντοχή που βεβαιώνει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και την ώριμη πνευματικότητά του και τονίζει εμφατικά την αξία του ενεργητικού πάθους για αντιστάσεις στην παρακμή.
Ανανεώνοντας τον λόγο και τις προσφορές του σηματοδοτεί, επίσης, τη σταθερή του βούληση να προχωρά με όπλο την ποιότητα και γνώμονα την ανυψωτική διακονία του πολιτισμού. Και αυτές
ακριβώς οι προδιαγραφές είναι που δίνουν στην έκτη διοργάνωση ένα επιπλέον «προικιό», τον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Θεατρικού Συγγραφέα! Με αυτή τη νέα διάσταση του θεσμού
μας εντείνουμε τη δημιουργική σχέση με τον πολιτισμό σε ένα καίριο πεδίο της δραματικής τέχνης, τη συγγραφή θεατρικού έργου.
Με την ισχυρή επιθυμία (αλλά και βεβαιότητα!) πως το φεστιβάλ που αγαπήσαμε θα συνεχίσει να αγγίζει τις καρδιές του κοινού του, του πιο σημαντικού ετέρου της θεατρικής πράξης, και με
την προσδοκία να αποκτήσει και νέους συνοδοιπόρους, σας καλούμε να νιώσουμε και φέτος μαζί τις μοναδικές βραδινές στιγμές που μόνο το Θέατρο μπορεί απλόχερα να προσφέρει…
Παναγιώτα Αλειφέρη,
Πρόεδρος Ν.Π. Δ. Μονεμβασίας
Ολυμπία Λαμπούση, Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου
Ώρες έναρξης παραστάσεων 8:45 και 10:30
Αμφιθέατρο Λυκείου Μολάων
Πέμπτη 14 Ιουλίου
Τελετή έναρξης
Από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δ. Μονεμβασίας
(Αφιερωμένη στα 100 χρόνια
από τη Μικρασιατική Καταστροφή)

“Αχαρνείς” του Αριστοφάνη
(Θεατρική Ομάδα “Παντός Καιρού” Εκπολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας – Αττική)
Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι στον έβδομο χρόνο του, ο Δικαιόπολις επιδιώκει και πετυχαίνει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης με τους Σπαρτιάτες. Στη νικηφόρα του σύγκρουση με τον φιλοπόλεμο δήμο και με τον στρατηγό Λάμαχο, ο παμπόνηρος ειρηνόφιλος αγρότης φωτίζει τα δεινά του πολέμου και αποθεώνει τα αγαθά της ειρηνικής ζωής.
Ένας άφθαρτος ανά τους αιώνας ύμνος στην ευδαιμονία και την πληρότητα της ειρήνης, μια βαθιά καταδίκη της πολεμικής συμφοράς πάντα επίκαιρη, όσο ο άνθρωπος λατρεύει τη βία της επιβολής.

Παρασκευή 15 Ιουλίου
“Ντόκτωρ Τσέχωφ” του Νιλ Σάιμον
(Θεατρική Ομάδα “ΠΡόΒΑ” – Μεσολόγγι)
Η διαφθορά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, η αποτελμάτωση της γραφειοκρατίας, το άδικο και το παράλογο ενός θεότρελου κόσμου ανισότητας, εξουσίας και εκμετάλλευσης, η δυστυχία και τα δεινά των «κάτω» ανατέμνονται, άλλοτε με συγκινητική τρυφερότητα και άλλοτε με χιουμοριστική διάθεση, σε αυτή τη δραματουργική διασκευή των εύθυμων
πεζογραφημάτων του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα,. Ο Αμερικανός Νιλ Σάιμον καταπιάνεται με αυτά τα μικρά νεανικά διηγήματα του Τσέχωφ στις
αρχές της δεκαετίας του ’70, τα διασκευάζει για το Θέατρο και τα συνενώνει σ’ ένα ενιαίο θεατρικό κείμενο.

“Lebensraum – Ζωτικός Χώρος” του Θανάση Τριαρίδη
(Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια” – Βοιωτία)
Ένας ανυποψίαστος νέος με βασική εγκυκλοπαιδική και πνευματική καλλιέργεια προσφέρεται έναντι αμοιβής να γίνει πειραματόζωο σε ένα «παιχνίδι» το οποίο σταδιακά εξελίσσεται σε όλο και πιο ασφυκτική απειλή. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή;
Ένα «κλειστοφοβικό» κείμενο με θέμα την εξουσία επί της ανθρώπινης συνείδησης και σκέψης. Εάν «Ζωτικός Χώρος» ήταν, σύμφωνα με το κλασικό
ναζιστικό μοτίβο, το «δικαίωμα» ενός ισχυρού κράτους να επεκτείνεται σε βάρος κάποιου άλλου, εδώ ο στόχος της επέκτασης είναι το μυαλό.

Σάββατο 16 Ιουλίου
“Η Ταράτσα” του Ζαν-Κλοντ Καριέρ
(Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας” – Κόρινθος)
Ένα αντρόγυνο στα πρόθυρα του χωρισμού. Η γυναίκα με τη βαλίτσα στο χέρι περιμένει τον νέο της αγαπημένο να έρθει να την πάρει, ενώ διάφοροι υποψήφιοι ενοικιαστές του διαμερίσματος, που τώρα θα πρέπει να ελευθερωθεί, παρελαύνουν επί σκηνής δημιουργώντας μεταξύ τους νέες σχέσεις. Αναχωρήσεις, αφίξεις, μια αλληγορία για τη ζωή που τελικά δεν είναι παρά ένα μεγάλο “κέντρο διερχομένων”.

“RES” της Αφροδίτης Φλώρου
(Θεατρική Ομάδα “ΚΛΕΨύΔΡΑ” – Αθήνα)
Ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος πιστεύει πως έχει έρθει με τον φίλο του να παρακολουθήσει μια παράσταση, αντιλαμβάνεται πως στο θέατρο πραγματοποιείται συνέντευξη από μια μεγάλη εταιρεία που αναζητά εργαζομένους. Στην αρχή αντιστέκεται, αντιδρά και αγανακτεί με το ακατανόητο της κατάστασης, αλλά στην πορεία πείθεται να εργαστεί εκεί καθώς το δέλεαρ των 4.000 ευρώ μηνιαίως είναι ακατανίκητο. Δεν ξέρει όμως ούτε το αντικείμενο ούτε τη θέση που καλείται να στελεχώσει.

Κυριακή 17 Ιουλίου
“H Όπερα της Πεντάρας” του Μπέρτολτ Μπρεχτ
(Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου – Αττική)
Στο βικτωριανό Λονδίνο ο περιβόητος κακοποιός Μακίθ ή “Μάκι Μέσερ” (Messer = μαχαίρι στα Γερμανικά) συγκρούεται με τον ευυπόληπτο «επιχειρηματία» Τζόναθαν Πίτσαμ, που επένδυσή του είναι οι ζητιάνοι! Υπόκοσμος, αστυνομικές αρχές, «αγία οικογένεια», πολιτικό σύστημα και «κορυφή του κράτους» διαπλέκονται και συντονίζονται φυσικά σε αυτή τη λυρικομουσική τομή στα ήθη της αστικής κοινωνίας την ώρα της μεγάλης κρίσης του συστήματος.
Το έργο γράφτηκε ένα χρόνο πριν το Κραχ του 1929 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κι ενώ οι αναταραχές των κοινωνικών και πολιτικών τάξεων στην προπολεμική Γερμανία “καλά κρατούσαν”…

Δευτέρα 18 Ιουλίου
“Η Χειραφέτησις» του Γεωργίου Σουρή
(Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα – Αττική)
Με πλούσια χρήση του έμμετρου λόγου η σατιρική ιδιοφυΐα του Γεωργίου Σουρή αναδεικνύει το «γυναικείο ζήτημα» προβάλλοντας με έμφαση τις διεκδικήσεις του «ασθενούς φύλου» για πολιτική ισότητα.
Μια θεατρική «κοινωνική παρέμβαση», που θυμίζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη έχοντας όμως τη σφραγίδα της πρωτοτυπίας του μεγάλου
μας Νεοέλληνα κωμικού συγγραφέα, ο οποίος αποδοκιμάζει σαρκαστικά τις ακρότητες του πρώιμου φεμινισμού και προωθεί μια αντίληψη απελευθέρωσης της γυναίκας από τους καθιερωμένους περιορισμούς και μια κατοχύρωση του δικαιώματός της να σπουδάζει, να μορφώνεται και να εξελίσσεται κοινωνικά.

“Το Χελιδόνι” του Γκιλιέμ Κλούα
(Θεατρική Ομάδα “Art-ώ” Συλλόγου Νέας Μάκρης “Πολιτιστικές Απόπειρες” – Αττική)
Ο νεαρός Ραμόν επισκέπτεται την Αμέλια για να του διδάξει τραγούδι. Μία συνάντηση που θα οδηγήσει τους δυο ήρωες σε σειρά αποκαλύψεων και ανατροπών, σε μια μετωπική σύγκρουση σχετικά με το πόσα μπορεί να αντέξει μια καρδιά, πώς «εκπαιδεύεται» ένα παιδί (και μαζί του ένας γονέας), ποιες είναι οι βαθύτερες σημασίες του «νοιάζομαι» και του «είμαι δίπλα σου»…
Ένας σύγχρονος αναστοχασμός για την αγάπη και τη σχέση πέρα από τα στερεότυπα της παράδοσης που εθελοτυφλεί, ένα συγκινητικό κείμενο που πραγματεύεται τα όρια της ανθρώπινης φύσης σε σχέση με ό,τι θεωρείται «σωστό» και «φυσικό».
Το έργο είναι κατάλληλο για εφήβους άνω των 14 ετών.

Τρίτη 19 Ιουλίου
“Η Βασίλισσα της Ομορφιάς” του Μάρτιν ΜακΝτόνα
(Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης)
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας ζουν μόνες τους η ηλικιωμένη Μαγκ Φόλαν και η ανύπαντρη κόρη της Μωρήν. Μια σχέση αγάπης και μίσους, μια συμβίωση σχεδόν αφόρητη, ένας ανελέητος αλληλοσπαραγμός. Η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια έχοντας πάντα στο μυαλό του τη Μωρήν ως τη «βασίλισσα της ομορφιάς» της μικρής τους πόλης, είναι η τελευταία ευκαιρία της 40χρονης γυναίκας να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

“Του Νεκρού Αδερφού” Θεατρική διασκευή της κλασικής παραλογής από τη Μάρω Βαμβουνάκη
(Θεατρική Ομάδα “Επέκεινα» Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας)
Ο Κωνσταντής, ένας απ’ τους εννιά αδελφούς μιας ορφανής από πατέρα οικογένειας, πείθει τη μάνα του να συναινέσει στον γάμο της μοναχοθυγατέρας της σε τόπο μακρινό και δεσμεύεται ότι θα τη φέρει πίσω όταν του το ζητήσει. Δεν θα τηρήσει τον λόγο του γιατί τον προλαβαίνει ο θάνατος, αλλά οι κατάρες της μάνας θα τον σηκώνουν από τον τάφο για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Τετάρτη 20 Ιουλίου
«Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου
(Θεατρική Ομάδα “Επέκεινα” Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας)
Με την αυτοσχέδια καντίνα του σε μια απόμερη παραλία ο Σταύρος προσπαθεί να φέρει βόλτα τα χρέη του πουλώντας σουβλάκια στους λιγοστούς τουρίστες. Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα κινήσει υποψίες εις βάρος του, καθώς είναι ο ιδανικός (κατασκευασμένος;) ένοχος: άξεστος και ευέξαπτος, έχει μπλέξει συχνά σε καβγάδες και οι
ντόπιοι δεν τον πολυσυμπαθούν.
Μια ιστορία μυστηρίου και ταυτόχρονα ένα κοινωνικό δράμα με φόντο τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

“Μην περιμένεις ποτέ το τελευταίο λεωφορείο” της Ειρήνης Παππά
(Θεατρικός Όμιλος Πάφου – Κύπρος)
Με μία βαλίτσα στο χέρι και έτοιμη να μπει σ’ ένα λεωφορείο και να εξαφανιστεί, δραπετεύοντας από όλα τα προβλήματα της ζωής της χωρίς να αφήσει ούτε ένα σημείωμα, μία γυναίκα αναλογίζεται εκεί, μπροστά στη στάση του λεωφορείου, τη μοίρα της και αναζητεί απαντήσεις για μιαν οριστική απόφαση που θα την ξαναβάλει στο παιχνίδι της ζωής.

Πέμπτη 21 Ιουλίου
“Αυγά Μαύρα” του Διονύση Χαριτόπουλου
(Θεατρική Ομάδα “Ἰᾶσθε θεάτρῳ” – Μολάοι Λακωνίας) Εκτός συναγωνισμού
Δυο παιδιά αντάρτη χωρίζονται βίαια στη διάρκεια του Εμφυλίου και επανασυνδέονται μετά από δεκαετίες σε μια άλλη Ελλάδα, που δεν έχει υπερβεί το παλιό εμφυλιοπολεμικό της πεπρωμένο ενώ είναι ταυτόχρονα γεμάτη νέα προβλήματα. Σε έναν λιτό ιδιωτικό χώρο δυο πρόσωπα διαλέγονται με πνεύμα αναζήτησης της αλήθειας επί των κοινών τους αγωνιών και δυστυχιών, προσεγγίζοντας κοινοτοπίες και στερεότυπα με τα οποία γαλουχήθηκαν χωρίς όμως να βρουν κάποια λύτρωση.
Ο πόνος και το μεγαλείο, η ασυγχώρητη στέρηση και το επιβλητικό δίκιο διαπλέκονται σε μια δυνατή ελεγεία αυτογνωσίας και υπέρβασης, σε μία τομή στη μνήμη του συλλογικού μας εαυτού με διάθεση “εκκαθάρισης λογαριασμών”.

Απονομή Βραβείων, Λήξη του Φεστιβάλ
(Πέρα από την καθιερωμένη απονομή στις παραστάσεις που ξεχώρισαν και στους συντελεστές τους, φέτος θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους τρεις συγγραφείς που θα διακριθούν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Θεατρικού Συγγραφέα που διοργανώνει το φεστιβάλ μας!)