Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου συναντιόμαστε σε τρία πανέμορφα μέρη του Δήμου Μονεμβασίας, στη Μονεμβασιά, στους Μολάους και στη Νεάπολη, στο τριήμερο φεστιβάλ αφρικάνικης παράδοσης, στο Afro·Notos·Fest. Για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα Φεστιβάλ Αφρικάνικου Πολιτισμού στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα το Afro·Notos·Fest θα βασίζεται στην παράδοση και κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής όπου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, εργαστήρια καλλιτεχνικών και εργαστήρια αφρικάνικου χορού και μουσικής για παιδιά και ενήλικες. Σας περιμένουμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τη μαγεία της αφρικάνικης παράδοσης και να ταξιδέψουμε στην Αφρικάνικη ήπειρο.
Σελίδα Event
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας.
Το πρόγραμμα είναι το εξής :
25/06/2022 Μονεμβασία ( στο χώρο του Γυμνασίου Μονεμβασίας)
26/06/2022 Μολάοι (στο χώρο του Γυμνασίου Μολάων)
27/06/2022 Νεάπολη (στο χώρο του πρώην Γυμνασίου Νεάπολης)
*Στις 26/06/2022 θα ακολουθήσει γιορτή του φεστιβάλ στο αμφιθέατρο του Γ.Ε.Λ. Μολάων στις 22:00
*Οι ώρες των εργαστηρίων παραμένουν ίδιες για όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ:
Εργαστήριο Θεατρικού παιχνιδιού: 11:00-13:00 (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)
Εργαστήριο Αφρικάνικης Μουσικής και Χορού: 18:00-21:00 (απευθύνεται σε εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες)
Εργαστήριο Καλλιτεχνικών: 18:30-20:30 (απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και άνω)
Για κρατήσεις θέσεων και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 6975 705 680 Παναρίτη Μυρτώ
Λίγα λόγια για το εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού:
Η συνάντηση αυτή είναι ένα εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού βασισμένο στην έννοια της πολυπολιτισμικότητας και τη σωματική έκφραση μέσα από κινήσεις και ερεθίσματα από την παράδοση της Αφρικής. Ταξιδεύοντας πάνω από τα ποτάμια και τα δέντρα της Αφρικής, ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων και κοιτώντας το πέταγμα των πουλιών, φέρνοντας κινήσεις από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Αφρική, θα κινηθούμε και μέσα από παιχνίδια ρόλων, μουσικοκινητικών δράσεων και την ενεργοποίηση κάθε μέλους του σώματος θα αλληλεπιδράσουμε, θα εκφραστούμε και θα καλλιεργήσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Το εργαστήριο βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, στην εκπαίδευση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα όπου έχει ως στόχο να φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο παιχνίδι, καλλιεργώντας στάσεις και συμπεριφορές σεβασμού και υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ ο δεύτερος πυλώνας του εργαστηρίου είναι η σωματική έκφραση και η σύνδεση των παιδιών με τη μουσική και τον χορό της Δυτικής Αφρικής. Η μουσική των κρουστών είναι η πλησιέστερη στον καρδιακό χτύπο του ανθρώπου ενώ ο χορός αποτελεί μία γλώσσα που όπως και οι λέξεις είναι γεμάτοι συμβολισμούς. Χορευτικές κινήσεις απόλυτα συνδεδεμένες με τα γεγονότα, τις περιστάσεις της ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων στην Αφρική παίρνουν μέρος στο εργαστήριο αυτό. Ο αφρικάνικος χορός συνδυάζει την ελευθερία του σώματος, την ψυχαγωγία και τη χαρά ενώ ταυτόχρονα η ζωντανή μουσική και τα κρουστά βοηθούν στην αντίληψη του ρυθμού , στην επιστροφή μας στους φυσικούς ήχους και στην εφορία που μας προκαλούν.
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν μια κίνηση που παράγει ήχο, μια κίνηση που δημιουργεί εικόνα, μια κίνηση που γεννά την ιδέα..
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν μια κίνηση που παράγει ήχο, μια κίνηση που δημιουργεί εικόνα, μια κίνηση που γεννά την ιδέα..
Συντελεστές: Φοίβη Μιχαήλ, Μαρία Νακασιάν, Μυρτώ Παναρίτη
Λίγα λόγια για το εργαστήριο μουσικής και αφρικάνικου χορού…
Είμαστε οι Yeelen – West African dance & Music, μία ομάδα που ασχολείται με την διάδοση παραδοσιακών χορών και μουσικής από την δυτική Αφρική κυρίως Μάλι, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού. Θαυμάζοντας την αφρικάνικη κουλτούρα και τον τρόπο ζωής και φυσικά επηρεασμένοι από τους κώδικες που διέπουν την αφρικάνικη κοινωνία, νιώσαμε την ανάγκη να μοιραστούμε τη γνώση μας και την αγάπη μας για αυτήν την παράδοση. Όπως σε πολλούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι των φυλών της Αφρικής χορεύουν σε κύκλο. Έτσι μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου που κινούνται στους έντονους παλμούς των κρουστών. Μοιράζονται κινήσεις από την καθημερινότητα, υμνούν τη ζωή, μιλούν στη γη, μιλούν στον ουρανό. Στο εργαστήριό μας θα γνωρίσουμε έναν παραδοσιακό χορό από την δυτική Αφρική. Θα αναλύσουμε τον ρυθμό του με την βοήθεια των ζωντανών κρουστών που θα μας συνοδεύουν, θα τραγουδήσουμε και θα μοιραστούμε πληροφορίες για την ιστορία του. Μέσα από μια γκάμα ρυθμικά επαναλαμβανόμενων κινήσεων και βημάτων θα αναζητήσουμε την επανασύνδεση με τα αρχέγονα ένστικτα μας, την επιστροφή στις ρίζες, την επικοινωνία και την ένωση με τους γύρω μας. Ο αφρικάνικος χορός μας βοηθά να ανακαλύψουμε τη δύναμη και την ενέργεια μέσα μας, να αισθανθούμε το κέντρο μας και να έρθουμε σε επαφή με αυτό. Όλα προκύπτουν από αυτή τη συνειδητότητα του σώματός μας και της ενεργειακής μας ανατροφοδότησης που μας οδηγεί στο ταξίδι από την εσωτερικότητα προς την εξωστρέφεια και την έκφραση. Είναι εντυπωσιακό το πως το κάθε σώμα εκφράζει την ίδια αίσθηση, λαμβάνει, σωματοποιεί και εκπέμπει την ίδια πληροφορία, οργανικά και ελεύθερα, όταν δεν απαιτείται να μπει σε νόρμες, όταν δεν αξιολογείται. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι σωματότυποι, οποιασδήποτε ηλικίας και μηδενικής εμπειρίας μπορούν να χορέψουν, να γειωθούν και να απογειωθούν. Τα κρουστά είναι συνοδοιπόρος και οι μουσικοί βρίσκονται μαζί μας μέσα στον κύκλο του δούναι και λαβείν της ενέργειας, της γιορτής, της απελευθέρωσης, της στιγμής του «εδώ και τώρα».
Η ομάδα είναι τετραμελής και θα υπάρχει ζωντανή μουσική.
Σίσσυ Πιντέλα, Χριστίνα Χατζηπαντελή, Stefano Attanasio, Hassan Sidibe
Σίσσυ Πιντέλα, Χριστίνα Χατζηπαντελή, Stefano Attanasio, Hassan Sidibe
Λίγα λόγια για το εργαστήριο καλλιτεχνικών:
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν παραδόσεις που σχετίζονται με τη μάσκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική, όπου έχουν βρεθεί μάσκες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Οι αφρικανικές μάσκες είναι συναρπαστικά αντικείμενα που μπορεί να είναι απλά ή περίτεχνα. Η Αφρική, μια ποικιλόμορφη ήπειρος που φιλοξενεί πολλές φυλές ανθρώπων, έχει μια πλούσια ιστορία κατασκευής και χρήσης μασκών. Οι μάσκες χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες για να εξασφαλιστεί μια καλή γεωργική συγκομιδή, σε τελετές για την ενθάρρυνση της ανθρώπινης γονιμότητας, σε πρακτικές ταφής ή κηδείας, ή για τη λατρεία των προγόνων. Άλλες μάσκες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φυλετικών πολιτισμικών μύθων από τη μια γενιά στην άλλη ή για τη σύνδεση του πνευματικού κόσμου με τον ανθρώπινο. Απεικονίζουν θεότητες, πνεύματα και άλλα μυθολογικά όντα, φοριούνται με διάφορους τρόπους και αποτελούν μια ξεχωριστή θέση στα ωραιότερα δημιουργήματα τέχνης στον κόσμο. Μέσα από το εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία που κουβαλούν, θα μελετήσουμε τη διαδρομή τους ενώ το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει, να ξεχωρίσει, να οραματιστεί και να φτιάξει τη δική του μάσκα. Μια κατασκευή σαν αυτή καλλιεργεί τη φαντασία και βοηθά να εκφραστούν σκέψεις και συναισθήματα. Ελάτε να “ταξιδέψουμε” μαζί και να αφήστε τον αυθορμητισμό σας να απελευθερωθεί δημιουργώντας τις δικές σας μοναδικές αφρικανικές μάσκες!
Συντελεστές: Αντωνία Μιχαλακάκου, Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη